Laajaan tutkimusaineistoon perustuva teos Suomen ja Hitlerin Saksan ulkopoliittisista suhteista sekä suomalaisten suhtautumisesta kolmannen valtakunnan poliittiseen järjestelmään.
Suomen sotilaspiireillä oli vanhastaan läheiset suhteet Saksan asevoimiin, kun 1930-luvulla haettiin vastapainoa vahvistuvalle Neuvostoliitolle. Myös Suomen sivistyselämä oli vuosisatoja ollut läheisessä yhteydessä Saksaan ja saanut sieltä tärkeimmät vaikutteensa.
Poliittisten suhteiden ohella teoksessa tarkastellaan suomalaisten suhtautumista Hitlerin valtaannousun jälkeen Saksassa tapahtuneisiin yhteiskunnallisiin mullistuksiin, mm. arjalaiseen rotupolitiikkaan, naisten syrjittyyn asemaan, lasten kasvattamiseen militaristisessa hengessä, sosiaalidemokraattisen ja ammatillisen liikkeen tukahduttamiseen ja juutalaisvainoihin.
Saksan ja Neuvostoliiton hyökkäämättömyyssopimus 23.8.1939 oli syvä järkytys suomalaisille. Mitä se merkitsisi Suomelle? Epätietoisuutta ei kestänyt kauan.
Ilmestymisaika: | 9/2012 |
Sivumäärä: | n. 300 s. |
Kirjastoluokka: | 92 |
Sähkökirjan ISBN (epub): | 9789524926881 |
Muuta: kansi Taittopalvelu Yliveto Oy
Fästningsstaden skildrar Helsingfors utveckling från småstad till hörnsten inom det svenska försvaret. Skildringen inleds i det ödelagda Helsingfors 1721 och avslutas med den slutgiltiga ryska erövringen 1808.
Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos sotaretkistä, joiden tarkoitus oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä.
Helsingin työväenopiston satavuotishistoriikki
Teos kuvaa naisten osaa natsi-Saksan koneistossa ja niitä, jotka halukkaasti asettuivat sen palvelukseen.
Suomalaisten ylisukupolvinen kokemus 1900-luvun alusta aina sen viimeiselle vuosikymmenelle saakka oli elämä Neuvosto-Venäjän varjossa. Professori Timo Vihavaisen veitsenterävä analyysi Suomen lähihistoriasta auttaa hahmottamaan olennaiset kehityslinjat. Samalla se paljastaa itsestäänselvyyksinä pidettyjen suomalaisilmiöiden taustalla olevat kansalliset traumat, turhaumat sekä väärät uskomukset ja totuudet.