Kirja: Asekätkijän vankilapäiväkirja (Hugo Lindfors (Toimittanut Pirkko-Liisa Schulman))

Kirja on loppuunmyyty.

Asekätkijän vankilapäiväkirja Pirkko-Liisa Schulman

Pirkko-Liisa Schulman teki yllättävän arkistolöydön: hän löysi sattumalta isänsä Hugo Lindforsin mukaan nimetyn kansion, jossa oli vankilapäiväkirja. Hänelle selvisi ensimmäistä kertaa, että hänen isänsä oli ollut vankilassa sodanjälkeisen asekätkennän vuoksi.

Välirauhan jälkeen syksyllä 1944 alkoi Suomessa laajamittainen aseiden hajavarastointi eli asekätkentä. Siihen osallistui arvion mukaan 5 000-10 000 miestä, myös monia armeijan upseereita.

Paikallisesti kätkennästä vastasivat useimmiten suojeluskunnat. Hugo Lindfors valittiin Suonenjoen "kunnansolun" johtoon. Aseita, ampumatarvikkeita ja polttoainetta kätkettin eri puolille kuntaa, useimmiten kaivamalla tarvikkeet maahan.

Asekätkentä paljastui toukokuussa 1945. Hugo Lindfors pidätettiin muiden suonenjokelaisten asekätkijöiden kanssa 18.10.1945 ja vietiin tutkintovankeuteen Kuopion lääninvankilaan.

Kuusi viikkoa kestäneen tutkintovankeuden aikana Hugo Lindfors kirjoitti päiväkirjaa. Tekstit salakuljetettiin ulos vankilasta vierailijoiden mukana muutama sivu kerrallaan. Hugo Lindfors kuoli 27.5.1947. Hän ei koskaan ehtinyt oikeuteen.

 

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 3/2011
Sivumäärä: n. 240 s.
Kirjastoluokka: 92

Muuta: Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Viisi päivää, jotka vavisuttivat Eurooppaa Nicholas Best

Ainutlaatuinen synteesi viidestä päivästä, jolloin fasismi menetti kuolettavan otteensa Euroopasta.

Tie Tali-IhantalaanAntti Nieminen

Autenttinen sotakuvaus ja nuoren miehen kasvutarina.

Huhtiniemi Pasi Jaakkonen

Kirja kertoo yksityiskohtaisesti, miten legenda Huhtiniemen teloituksista syntyi, miten sitä pidettiin yllä, miten se levisi ja miten siitä lopulta tuli nykyaikainen kaupunkitarina.

Karl Dönitz ja Kolmannen valtakunnan viimeiset päivätBarry Turner

Teos on paitsi valaiseva henkilökuva natsi-Saksan viimeisestä johtajasta, myös elävä sisäpiirin kuvaus toisen maailmansodan vähän tunnetuista loppuselvittelyistä.

Vaaran vuodet? - Suomen selviytymisstrategia 1944-1950Jukka Seppinen

Oliko Suomen itsenäisyys sodan jälkeisinä vuosina uhattuna?