Valkoisten vankina Pekka Tuomikoski

Pekka Railon päiväkirja välittää lukijalle pahamaineisen punavankileirin tunnelmat karun realistisesti. Miten tällainen vankien kohtelu oli mahdollista nuoressa sivistysvaltiossa nimeltä Suomi?

Ammattinsa vuoksi leirin eliittivankeihin kuulunut apteekkari, sanomalehtimies Pekka Railo kertoo paitsi leiriolosuhteista, myös omasta elämästään ennen punavankiaikaa. Myöhemmin kansanedustajaksi ja jopa Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksikin kohonnut Railo nojaa tekstissään sekä omiin silminnäkijäkokemuksiinsa että leiriltä salakuljetettuihin sairas- ja kuolintilastoihin.

Tammisaaren piikkilangoin aidatulle kasarmialueelle oli suljettu yli 8 500 punavankia puutteellisen vesi- ja ruokahuollon varaan. Railo näki satojen miesten kuoleman. Niukka ravinto, basilleja vilisevä helteinen leiri ja epäinhimillinen kohtelu koituivat useimpien kohtaloksi, vaikka Railo yritti auttaa ja lääkitä heitä yhdessä leirin lääkärin kanssa. Moni vanki myös vietiin leiriltä suoraan teloitettavaksi.

Pitkään Työväen arkistossa pölyttymässä ollut käsikirjoitus pääsee vihdoin päivänvaloon. Railo tarjosi materiaalia suomalaiselle kustantajalle 50-luvun lopulla, mutta vielä silloin se oli poliittisesti liian arkaluontoista julkaistavaksi.

Kirjan toimittanut tietokirjailija Pekka Tuomikoski (TM) on laatinut teoksen johdannon ja koonnut kirjan liiteosion.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 450 s.
Kirjastoluokka: 99.1
ISBN: 9789523127784

Muuta: Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Treblinkan viimeinen juutalainenChil Rajchman

Ainutlaatuinen silminnäkijäkuvaus tuhoamisleiriltä

Karl Dönitz ja Kolmannen valtakunnan viimeiset päivätBarry Turner

Teos on paitsi valaiseva henkilökuva natsi-Saksan viimeisestä johtajasta, myös elävä sisäpiirin kuvaus toisen maailmansodan vähän tunnetuista loppuselvittelyistä.

BerliiniSinclair McKay

Mestarillinen kaupunkibiografia kertoo Berliinin tarinan tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta. Romaanimaisen vetävästi kirjoitettu teos kuvaa, kuinka kaupunki ja sen asukkaat muokkasivat 1900-luvun maailmaa.

Natsi-Saksan salaiset suunnitelmatChris McNab

Miltä maailma näyttäisi tänään, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan?

Viisi päivää, jotka vavisuttivat Eurooppaa Nicholas Best

Ainutlaatuinen synteesi viidestä päivästä, jolloin fasismi menetti kuolettavan otteensa Euroopasta.