Kirja: Elämäni talebanin sisäpiirissä  (Abdul Salam Zaeef)

Kirja on loppuunmyyty.

Elämäni talebanin sisäpiirissä Abdul Salam Zaeef

Talebanien johtavaan sisäpiiriin kuuluneen Abdul Salam Zaeefin omaelämäkerta tarjoaa ainutlaatuisen näkymän talebanien huonosti tunnettuun maailmaan. Samalla se antaa tulkinnan Afganistanin tilanteesta aina vuodesta 1979 lähtien. Tulkinnan, joka poikkeaa varsin ratkaisevasti länsimaisista analyyseistä.

Zaeef syntyi Kandaharin köyhällä maaseudulla vuonna 1968. Nuorukaisena hän liittyi Neuvostoliittoa vastaan taisteleviin mujahadeen-joukkoihin. Tuona aikana hän tutustui mm. Mullah Omariin, joka on nykyisen taleban-liikkeen henkinen johtaja.

Neuvostoliiton vetäydyttyä sekasorto maassa jatkui, kun entiset mujahadeen-taistelijat kääntyivät toisiaan vastaan. Zaeef ja muutamat muut Kandaharissa elävät uskonnolliset johtajat päättivät, että maahan oli saatava järjestys. Taleban-liike näki päivänvalon vuonna 1994. Pian lähes koko maa oli talebanien hallussa lukuun ottamatta Pohjois-Afganistania. Sharian toteuttaminen toi lain ja järjestyksen sekasorrosta kärsineeseen maahan. Zaeef toimi talebanin sisäpiirissä johtavana virkamiehenä ja myöhemmin Pakistanissa suurlähettiläänä.

Syyskuun 11. päivän dramaattiset tapahtumat vuonna 2001 olivat käänteentekeviä myös Zaeefin elämän kannalta. Pakistanin tiedustelupalvelu pidätti hänet ja luovutti hänet amerikkalaisille. Zaeef päätyi Guantanamon vankileirille neljäksi ja puoleksi vuodeksi.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 400 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Muuta: Suomennos Teemu Leminen Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Lisää elämänkertoja ja muistelmia

Miä oon KotkastMirja Liukkonen – Anna-Leena Alivirta

Nostalginen ajankuva 1950-luvun Kotkasta.

Joel Hallikainen Tomi Lindblom

Pitkän tien kulkenut laulaja kertoo tarinansa, ja tämä roadstory on tosi!

Ile KallioSanttu Luoto

Alkuperäisen Hurriganes-kitaristin elämä ja musiikki

Pako helvetistäMasaji Ishikawa

Shokeeraava kertomus Pohjois-Koreasta, tositarina elämästä, josta oli päästävä pakoon – tai kuoltava.

Mykkä huutoMartin Pistorius

Tositarina kuin pahin painajainen. Martin ei kyennyt kertomaan kenellekään, että hänen mihinkään reagoimattoman kehonsa sisällä oli vankina ajatteleva ja tunteva ihminen, joka oli tietoinen kaikesta ympärillään tapahtuvasta.