Kirja: Elämäni talebanin sisäpiirissä  (Abdul Salam Zaeef)

Kirja on loppuunmyyty.

Elämäni talebanin sisäpiirissä Abdul Salam Zaeef

Talebanien johtavaan sisäpiiriin kuuluneen Abdul Salam Zaeefin omaelämäkerta tarjoaa ainutlaatuisen näkymän talebanien huonosti tunnettuun maailmaan. Samalla se antaa tulkinnan Afganistanin tilanteesta aina vuodesta 1979 lähtien. Tulkinnan, joka poikkeaa varsin ratkaisevasti länsimaisista analyyseistä.

Zaeef syntyi Kandaharin köyhällä maaseudulla vuonna 1968. Nuorukaisena hän liittyi Neuvostoliittoa vastaan taisteleviin mujahadeen-joukkoihin. Tuona aikana hän tutustui mm. Mullah Omariin, joka on nykyisen taleban-liikkeen henkinen johtaja.

Neuvostoliiton vetäydyttyä sekasorto maassa jatkui, kun entiset mujahadeen-taistelijat kääntyivät toisiaan vastaan. Zaeef ja muutamat muut Kandaharissa elävät uskonnolliset johtajat päättivät, että maahan oli saatava järjestys. Taleban-liike näki päivänvalon vuonna 1994. Pian lähes koko maa oli talebanien hallussa lukuun ottamatta Pohjois-Afganistania. Sharian toteuttaminen toi lain ja järjestyksen sekasorrosta kärsineeseen maahan. Zaeef toimi talebanin sisäpiirissä johtavana virkamiehenä ja myöhemmin Pakistanissa suurlähettiläänä.

Syyskuun 11. päivän dramaattiset tapahtumat vuonna 2001 olivat käänteentekeviä myös Zaeefin elämän kannalta. Pakistanin tiedustelupalvelu pidätti hänet ja luovutti hänet amerikkalaisille. Zaeef päätyi Guantanamon vankileirille neljäksi ja puoleksi vuodeksi.

 

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 4/2011
Sivumäärä: n. 400 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Muuta: Suomennos Teemu Leminen Kansi Leena Kilpi

Kirjan laji

Lisää elämänkertoja ja muistelmia

Paavo SusitaivalJussi Niinistö

Jussi Niinistö on kirjoittanut ansiokkaan elämäkerran aatteen miehestä, joka asetti isänmaan edun kaikkien sääntöjen yläpuolelle.

Jihadi JohnRobert Verkaik

Ainut ”Jihadi Johnia” milloinkaan haastatellut toimittaja kertoo miten nuoresta, koulutetusta englantilaismiehestä tuli murhanhimoinen terroristi. Samalla hän sukeltaa syvälle radikalisoitumisen syihin.

Kuin kohtaisi satakielenMarja Mills

Vuosikymmeniä yksityisyyttään tarkkaan varjelleet Leen sisarukset kertoivat Millsille elämästään, lapsuudestaan, perheestään, Alabamasta ja Amerikan syvästä etelästä sekä siitä, miten Leen ikoninen romaani on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Alois HitlerRoman Sandgruber

Itävaltalaisen talon ullakolta löydettiin muutama vuosi sitten nippu Hitlerin isän, Aloisin kirjoittamia kirjeitä. Yhdessä muun uuden lähdeaineiston kanssa nuo 31 kirjettä ovat pohjana historioitsija Roman Sandgruberin teokselle, joka muuttaa radikaalisti tähänastista käsitystä Hitlerin perheestä ja kasvatuksesta.