Kirja: Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä (Mikko Uola)

Kirja on loppuunmyyty.

Vallankumouksellisia, vakoilijoita ja aseveljiä Mikko Uola

Myyttejä ja tosiasioita Lapin historiasta 1910-luvulta 1940-luvulle

Suomen itsenäistymisen jälkeinen Lapin historia on täynnä kiehtovia tarinoita, myyttejä ja huhuja vallankumousyrityksistä vakoiluun sekä erityisen kiinnostavaan sota-aikaan. Tässä kirjassa pureudutaan näihin myytteihin ja selvitetään niiden oikea historiallinen tausta. 
Käsiteltävänä ovat mm. itsenäistymisen vuodet 1917–1918, läskikapina 1922, Rovaniemen murhapoltto ja kyyditysten aika 1930, Petsamon suuri vakoilujuttu 1939, sodan ajan ilmapommitukset sekä suomalais-saksalaiset korkean tason suhteet Lapissa toisen maailmansodan aikana. Kaikkien tapahtumien taustana on joko suoraan tai epäsuorasti Suomen ongelmallinen suhde itänaapuriinsa Neuvostoliittoon.
Kirjassa tavataan monia Pohjois-Suomen ja koko valtakunnankin asioihin vaikuttaneita henkilöitä Oiva Willamosta K. M. Walleniukseen ja Kaarlo Hillilästä Urho Kekkoseen. Keskeisesti ovat esillä myös monet sotavuosina Suomessa vaikuttaneet nimekkäät saksalaiskenraalit, kuten Nikolaus von Falkenhorst, Eduard Dietl ja Lothar Rendulic.
Mikko Uola kumoaa useita Lapin historian myyttejä osoittamalla, ettei kaikella totena kerrotulla ole totuuden kanssa kovin paljon tekemistä. Tutkimus perustuu alkuperäiseen asiakirjamateriaaliin. Tekstiä täydentävät kymmenet, suurimmaksi osaksi aiemmin julkaisemattomat valokuvat.

 LOPPUUNMYYTY

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 8/2010
Sivumäärä: 588 s.
Kirjastoluokka: 93.5

Muuta: Kuvitettu

Kirjan laji

Muita historiakirjoja

Helsinki 1914-1918 Samu Nyström

Maailmansodan ja Suomen sisällissodan tapahtumat helsinkiläisen kaupunkiyhteisön silmin. Keskipisteessä ovat kriisiajan helsinkiläiset ja heidän jokapäiväinen elämänsä.

FästningsstadenSeppo Aalto, Juha-Matti Granqvist & Sofia Gustafsson

Fästningsstaden skildrar Helsingfors utveckling från småstad till hörnsten inom det svenska försvaret. Skildringen inleds i det ödelagda Helsingfors 1721 och avslutas med den slutgiltiga ryska erövringen 1808.

Ihminen sodassaTiina Kinnunen – Ville Kivimäki (toim.)

Suomalaisten kokemuksia talvi- ja jatkosodassa.

Isänmaan puolesta - Jääkäriliikkeen ja jääkärien historiaJarkko Kemppi

Jääkärien vaiheet 1910-luvulta aina 1980-luvulle saakka

Parakki 10 Hans-Joachim Lang

Keskitysleirillä lääkäritkin olivat kuoleman palvelijoita