Kirja: Papaninin retkikunta (Arvi Perttu)

Kirja on loppuunmyyty.

Papaninin retkikunta Arvi Perttu

Amerikasta Karjalaan muuttanut Jaakko Pettersson haaveilee kirjailijan urasta, kunnes eräänä kohtalokkaana yönä hän näkee, kuinka hänen eroottisten päiväuniensa kohde, kuuluisa laulajatar poistuu murhapaikalta mustaan Buickiin. Mustan Buickin öiset saalistusretket ja jäljettömiin katoavat ihmiset alkavat herättää kauhua kaupunkilaisissa. Tapahtumien keskellä päähenkilön käsitys itsestään vapaana yksilönä muuttuu. Säilyttääkseen järkensä hän pyrkii selittämään ja hyväksymään maailman, jossa joutuu elämään: ”Ehkä kaiken selittääkin vain punainen väri, joka on ikiajoista kaikilla kansoilla ollut ilon ja intohimon vertauskuva. Ei se ole veri, kuten väitetään, vaan juhla. Siihen liittyvät rakkaus ja nauru, ruusut ja neilikat, neidon punaiset posket ja isoäidin pyhäfereesi.”

Arvi Perttu pitää lukijan otteessaan ja pian lukija huomaa joutuneensa yhä syvemmälle 1930-luvun Neuvosto-Karjalan pääkaupungin, Petroskoin, tapahtumiin, missä tuolloin kohtasivat toisensa patriarkaalinen maaseutu, syntinen länsi ja mahtava kommunismi. Se oli aikaa, jolloin naparetkeilijät ja ennätyslentäjät olivat koko neuvostokansan sankareita.

Papaninin retkikunta on kertomus inhimillisestä pelosta ja heikkoudesta kasvottoman hirviön edessä. Se on myös kertomus rakkaudesta ja kunniasta, jotka näissä oloissa olivat suhteellisia käsitteitä. Onko ihmisen pakko olla sankari ja onko uhri välttämättä syytön?

LOPPUUNMYYTY

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 3/2006
Sivumäärä: 430 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Kirjan laji

Muita kaunokirjoja

Kotkansilmän uusi loistoEeva Vuorenpää

Kotkansilmän kartanotrilogian huipennus

KultaokraAnna Misko

Historiallisen romaanitrilogian odotettu toinen osa jatkaa ensimmäisen osan, Armovuoden, tapaan naisen aseman kuvausta 1700-luvun sääty-yhteiskunnassa.

UhriTim Weaver

Tim Weaverin kadonneita henkilöitä etsivästä David Rakerista kertova trillerisarja on noussut Britanniassa todelliseksi bestselleriksi. Uhri on sarjan aloitusosa.

Maksun hetkiOlle Lönnaeus

Malmöläispoliiseista Jonny Liljasta ja Eva Strömistä kertovan kirjasarjan toinen, itsenäinen osa vahvistaa lopullisesti Olle Lönnaeuksen kuuluvan ruotsalaisten nykydekkaristien ehdottomaan kärkeen.

Kaukopartio virittää ansan Markku Hattula

Miten käy Kaartimon miehineen, kun koko Suomi seisoo kuilun reunalla? Mikä on suomalaisen partiomiehen rohkeuden ja sitkeyden hinta? Kaukopartiotoimintaa kuvaavan kirjasarjan kolmas osa.