Pahinta oli kylmyys Paavo Yli-Vakkurin vuodet sotavankina NeuvostoliitossaAriela Säkkinen

3 vuotta, 4 kuukautta ja 16 päivää helvetissä

Professori Paavo Yli-Vakkurin aiemmin julkaisemattomat muistiinpanot sotavankiajalta kertovat karua tarinaa Neuvostoliiton vankileirien järkyttävistä olosuhteista. Samalla ne ovat tarina periksiantamattomuudesta, toivosta ja selviytymisestä.

Yli-Vakkuri jäi venäläisten vangiksi elokuussa 1941. Väkivaltaisten kuulustelujen jälkeen hänet lukittiin vankeja täynnä olevaan junanvaunuun matkalle tuntemattomaan. Liki kuukauden kestänyt matka oli helvetillinen. Yhä kauemmas itään kuljetettavat vangit olivat välillä kokonaan vailla ruokaa ja vettä, haavoittuneiden vammat mätänivät, sairaat kuolivat ja haju oli hirveä. Pahinta oli kuitenkin jopa 52 pakkasasteeseen hiipivä kylmyys. Leireillä eivät olosuhteet olleet sen paremmat.

Kaksi vankilaa, seitsemän vankileiriä ja 1234 päivää olosuhteissa, joista vain ihmeen kaupalla saattoi selvitä hengissä. Tarina on ainutlaatuinen, sillä sotavankeihin sodan jälkeisinä vuosina kohdistettu epäilys ja häpeän stigma johti siihen, että useimmat heistä vaikenivat.

Yli-Vakkurikaan ei juuri puhunut vankeusajastaan. Vasta elämänsä loppupuolella hän kirjoitti kokemuksensa muistiin, mutta kielsi kuitenkin julkaisemasta niitä ennen kuolemaansa.
Säkkinen on taustoittanut muistiinpanoja monipuolisesti ja teoksessa on aiemmin julkaisematonta kuvitusta.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika: 10/2023, viikolla 40
Sivumäärä:
Koko: 151 x 225 mm
Sidosasu: Sidottu, kuvaliite
Kirjastoluokka: 92.73
Kovakantisen ISBN: 9789523758483
Sähkökirjan ISBN (epub): 9789523758490
Äänikirjan ISBN: 9789523758506

Muuta: Kansi: Justine Florio/Taittopalvelu Yliveto Oy

Kirjan laji

Muita sotakirjoja

Suomalaisena SS-miehenä itärintamallaJukka Kyösti ja Synnöve From

Kolmen SS-divisioona Wikingin riveissä taistelleen suomalaisen autenttisiin päiväkirjoihin perustuva teos suomalaisten SS-vapaaehtoisten vaiheista kansallissosialistisessa Saksassa ja itärintamalla.

Toisen maailmansodan asepuvutJonathan North

Kattava ja asiantunteva hakuteos esittelee Britannian, Yhdysvaltain, Saksan, Neuvostoliiton, Japanin sekä muiden liittoutuneiden ja akselivaltojen armeijoissa käytetyt sotilaspuvut ja varusteet.

Koodinimi Valkoiset bussitBo Lidegaard

Alkuvuonna 1945 sadat valkoiset bussit matkasivat pitkin romahtavaa Kolmatta valtakuntaa noutaen turvaan yli 20 000 vankia.Bo Lidegaard on tutkinut operaation historialliset taustat perusteellisesti ja koonnut aineistosta trillerimäisen jännittävän kirjan.

Auschwitzin naisorkesteriJean-Jacques Felstein

Vuonna 1943 Auschwitziin lähetetty Elsa selvisi kuolemanleiristä soittotaitonsa turvin. Viulistina hänellä oli mahdollisuus liittyä leirin naisorkesteriin, jota johti Gustav Mahlerin veljentytär Alma Rosé.

Sotapropagandan valiojoukko 1941–1944Keijo K. Kulha

Uutta tietoa sota-ajan propagandakoneistosta