Painos väliaikaisesti loppu
Teos esittelee kattavasti Lotta Svärd -järjestössä käytössä olleet pukineet ja asut vuodesta 1918 aina järjestön lakkauttamiseen asti 1944. Kirjan viimeisessä luvussa kerrotaan myös lottapukujen käytöstä sodan jälkeisinä vuosina maanpuolustukseen liittyvissä tilaisuuksissa.
Lottapuku oli järjestöasu, joka sitoi käyttäjänsä osaksi suurempaa kokonaisuutta. Puku oli myös palvelusasu, jonka piti sopia erilaisiin käyttö- ja sääolosuhteisiin.
Kirja esittelee myös lottapuvussa käytetyt merkit ja tunnukset sekä käy läpi merkkien taustoja ja kontekstia kertomalla laajasti Lotta Svärd -järjestön toiminnasta ja koulutuksen laajuudesta.
Teos nostaa esiin puvut ja symboliikan osana Suomen naisten maanpuolustusliikettä. Samalla kirja kertoo Lotta Svärdistä järjestönä ja esittelee sen yhteiskunnallista merkitystä.
Tutkimus perustuu alkuperäislähteisiin, Kansallisarkistoon tallennettuihin Lotta Svärdin ja Suojeluskuntien arkistoihin.
Kirjassa on yli 300 valokuvaa.
Ilmestymisaika: | 2/2021 |
Sivumäärä: | 240 s. |
Kirjastoluokka: | 92.7 |
Muuta: Kansi Taittopalvelu Yliveto Oy
Kirja kertoo Helsingin tarinan pikkukaupungista Ruotsin puolustuksen tärkeäksi osaksi. Kertomus alkaa raunioituneesta Helsingistä 1721 ja päättyy lopulliseen venäläisvalloitukseen 1808.
Harvinaisiin arkistolähteisiin perustuva teos tarjoaa aiemmin tuntemattoman näkökulman vuoden 1917 vallankumouksen tapahtumiin sellaisina, kuin ne etenivät päivä päivältä ja viikko viikolta. Kertojina ovat Venäjällä asuneet ulkomaalaiset.
Teos kuvaa naisten osaa natsi-Saksan koneistossa ja niitä, jotka halukkaasti asettuivat sen palvelukseen.
Syyskuussa 1948 meri on kätki 22 ruumista, Verna-laivan pirstoutuneen hylyn ja paljon salaisuuksia.Miksi 25 ihmistä hankki laivan, jolla lähteä vaaralliselle merimatkalle? Keitä lähtijät olivat? Miksi kaikki tapahtui salassa?
Mitä ja keitä olivat kotiryssät? Ohjailivatko he suomen sisäpolitiikkaa? Syyllistyivätkö kotiryssän hyysääjät maanpetokseen tai vakoiluun? Heikki Saaren teos valottaa näitä ja monia muita kauan vaiettuun ilmiöön liittyviä kysymyksiä.