Kirja: Asevelisurmat (Atso Haapanen)

Saatavana sähkökirjana sähkökirjoja myyvistä kaupoista.

  Asevelisurmat Rintamalla murhista ja tapoista vuosina 1939-1944 tuomitutAtso Haapanen

  Kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin perustuva teos sisältää kaikki asiakirjoista löytyvät tapaukset, joissa on käsitelty rintamapalveluksessa tapahtuneita tahallisia tai tahattomia omien surmaamisia.

  Kun rintamapalveluksessa oli satojatuhansia miehiä, syntyi näiden välillä myös erilaisia kahnauksia. Useimmiten selvittiin nyrkkitappeluissa aikaansaaduilla mustelmilla, mutta toisinaan seuraukset olivat vakavammat. Yhteensä sotien ja välirauhan aikana surmattiin 407 tapauksessa yksi tai useampi henkilö tahallaan tai vahingossa. Muutamassa tapauksessa uhri oli siviili. Kaikkiaan uhrimäärä nousee noin 500:aan. Koskapa uhrien lisäksi joukoista poistui myös vankilaan lähetetty tuomittu, väheni sotilaiden määrä noin tuhannella. Lisäksi useita sotilaita haavoittui tapon yrityksissä, joten myös he ja näistä teoista tuomitut olivat poissa maamme puolustuksesta.

  Omien joukkojen surmat voidaan jakaa pääpiirteissään vahingonlaukauksiin, tahallisiin ampumisiin ja puukolla suoritettuihin tappoihin. Kenttäoikeuksien pöytäkirjat ovat korutonta kertomaa: varsin usein surmiin johtaneiden välikohtausten syynä oli juopumus.

  Kirjan tiedot

  Ilmestymisaika: 4/2013
  Sivumäärä: n. 300 s.
  Kirjastoluokka: 92.73
  Sähkökirjan ISBN: 9789524927109

  Muuta: kansi Taittopalvelu Yliveto Oy

  Kirjan laji

  Muita sotakirjoja

  Suomalaisena SS-miehenä itärintamallaJukka Kyösti ja Synnöve From

  Kolmen SS-divisioona Wikingin riveissä taistelleen suomalaisen autenttisiin päiväkirjoihin perustuva teos suomalaisten SS-vapaaehtoisten vaiheista kansallissosialistisessa Saksassa ja itärintamalla.

  Kurileiri Arvo Myllymäki

  Ainutlaatuinen kuvaus suomalaisten sotavankileirien rankoista olosuhteista

  Suomen sotavankileirit 1939–1944Atso Haapanen

  Laajaan arkistomateriaaliin perustuva teos kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä.

  Koodinimi Valkoiset bussitBo Lidegaard

  Alkuvuonna 1945 sadat valkoiset bussit matkasivat pitkin romahtavaa Kolmatta valtakuntaa noutaen turvaan yli 20 000 vankia.Bo Lidegaard on tutkinut operaation historialliset taustat perusteellisesti ja koonnut aineistosta trillerimäisen jännittävän kirjan.