Kirja: Viholliset keskellämme (Atso Haapanen)

Saatavana sähkökirjana sähkökirjoja myyvistä kaupoista.

  Viholliset keskellämme Desantit Suomessa 1939-1944Atso Haapanen

  Suomeen lähetettyjen desanttien ja täällä sodan aikana vakoojiksi värvättyjen henkilöiden kohtalot ovat nyt ensimmäistä kertaa kattavasti yksissä kansissa. Kenttäoikeuksien pöytäkirjoihin ja muuhun autenttiseen arkistomateriaaliin perustuva suurtyö kattaa kaikki asiakirjoista löytyvät Suomen kenttäoikeuksissa vakoojina tai maanpettureina kuolemaan tai elinkautiseen kuritushuonerangaistukseen tuomitut.

  Toisen maailmansodan aikaan Suomeen vakoilua tai sabotaasia varten lähetetyistä laskuvarjomiehistä suurin osa jäi nopeasti kiinni. Muutamat antautuivat itse heti maahan tullessaan. Toiset suorittivat tehtävän loppuun ja kiinni jäätyään surmasivat itsensä. Tämä johtui siitä, että venäläiset pelottelivat desantteja kaamealla kohtalolla, mikäli he jäisivät suomalaisten vangeiksi. Vakoilijoiksi värvättiin mieluusti suomalaisiakin, mm. 1930-luvulla Neuvostoliittoon muuttaneita sekä rajapitäjien asukkaita.

  Mikäli kiinnijäänyt desantti oli ulkomaalainen, hän sai tuomion vakoilusta. Vakoilijoiksi värvätyistä Suomen kansalaisista siviilit tuomittiin maanpetoksesta ja sotilaat sotapetoksesta. Yleisimmät tuomiot olivat kuolemantuomio ja elinkautinen kuritushuonerangaistus.

   

  Kirjan tiedot

  Ilmestymisaika: 4/2012
  Sivumäärä: n. 500 s
  Kirjastoluokka: 92
  Sähkökirjan ISBN: 9789524926249

  Muuta: Kansi Taittopalvelu Yliveto

  Kirjan laji

  Muita historiakirjoja

  Kun presidentti Koivisto esti Karjalan palauttamisenJukka Seppinen

  Jukka Seppinen selvittää perusteellisesti, mitä Karjala-kysymyksessä tapahtui 1990-luvun alussa.

  Viisi päivää, jotka vavisuttivat Eurooppaa Nicholas Best

  Ainutlaatuinen synteesi viidestä päivästä, jolloin fasismi menetti kuolettavan otteensa Euroopasta.

  Isänmaan puolesta - Jääkäriliikkeen ja jääkärien historiaJarkko Kemppi

  Jääkärien vaiheet 1910-luvulta aina 1980-luvulle saakka

  Finljandija M. Markov - toim. Pekka Tuomikoski

  Teos, jonka tehtävänä oli valmistaa puna-armeijaa ”oikeudenmukaiseen sotaan” ja tarjota ”ideologisesti oikeaa” tietoa maasta, jota oltiin pian liittämässä Neuvostoliittoon.

  RyssävihaTimo Vihavainen

  Teos valottaa ryssävihaa ja sen rinnakkaisilmiöitä sekä Suomessa että muissa Venäjän naapurimaissa ja vertaa niitä myös Venäjällä vallinneisiin asenteisiin naapureita kohtaan. Kokonaiskuva on sekä yllättävä että hyvin kiinnostava.