Kirja: Helsinki 1945 (Laura Kolbe - Samu Nyström - Jyrki Vesikansa)

Kirja on loppuunmyyty.

Saatavana sähkökirjana sähkökirjoja myyvistä kaupoista.

  Helsinki 1945 Pääkaupunki ja rauhaLaura Kolbe, Samu Nyström ja Jyrki Vesikansa

  ”Rauhaa ja rakkautta, suuremmat tupakka-annokset ja pienemmät vihannesannokset sekä ennen kaikkea Kahvia (isolla Koolla).” Näihin sanoihin tiivistyivät Ilta-Sanomien haastattelemien helsinkiläisten toiveet vuodelle 1945. Ne olivat varovaisen optimisia, mutta kertoivat samalla synkästä lähtötilanteesta.
  Sota Lapissa ja Euroopassa jatkui, eikä rauhan palaaminen ollut itsestään selvää. Päivittäinen elämä jopa hankaloitui entisestään, ja sodan tuhot näkyivät vielä kaikkialla. Monet kodit olivat tuhoutuneet pommituksissa, monet helsinkiläiset olivat menettäneet henkensä. Mutta toivo paremmasta huomisesta oli heräämässä.
  Sodan loppuvaiheen tapahtumat nostivat pääkaupungin jälleen valokeilaan. Maailmansodan päättyminen, muuttunut sisäpoliittinen tilanne, valvontakomission saapuminen ja sotasyyllisyyskysymyksien kä-sittely näkyivät pian pääkaupungin elämässä – katutila ja torit täyttyivät niin juhlista kuin mielenosoituksista.
  Samalla itse kaupunki oli suuren murroksen edessä. Sinne tulvi uutta väkeä, ja asunnoista oli huutava pula. Vuoden lopussa toteutunut suuri alueliitos kasvatti kaupungin pinta-alan viisinkertaiseksi. Väkilukukin nousi 51 000 hengellä. Vuoden 1945 päättyessä alkoi kokonaan uusi vaihe pääkaupungin historiassa.
  Tämä teos kertoo Suomen pääkaupungista vuonna 1945 kolmen kirjoittajan näkökulmasta. Professori Laura Kolbe kirjoittaa tulevan suurkaupungin kunnallispolitiikasta sekä pääkaupungin katu- ja toritilasta uuden ajan poliittisena näyttämönä. Lehdistöneuvos Jyrki Vesikansa tarkastelee vuoden 1945 yhteiskunnallisia tapahtumia ja niiden näkymistä pääkaupungissa. Fil. tri Samu Nyström käsittelee helsinkiläisten jokapäiväistä elämää sodan ja rauhan saranakohdassa.
  Oman tarinansa kertoo kirjan runsas kuvitus, jonka kautta lukijat pääsevät aistimaan muuttuvan kau-pungin iloja ja suruja.

  Kirjan tiedot

  Ilmestymisaika: 9/2015, viikolla 38
  Sivumäärä: 185 s.
  Kirjastoluokka: 92.833
  Sähkökirjan ISBN:

  Muuta: kansi Taittopalvelu Yliveto Oy

  Kirjan laji

  Muita historiakirjoja

  Talvisodan ranskalaiset ratkaisijatHenrik Tala

  Suomi ei taistellut talvisodassa yksin, vaikka niin toistuvasti väitetään. Tärkeimpään pelastajan roolin kohosi Ranska ja sen pääministeri Édouard Daladier.

  Kadonneen Brewsterin metsästysMarja Lampi – Vladimir Prytkov

  Värikäs pala ilmailuhistoriaa, seikkailukertomus ja dokumentti.

  Oodi sivistykselleSamu Nyström

  Helsingin työväenopiston satavuotishistoriikki

  KotiryssätHeikki Saari

  Mitä ja keitä olivat kotiryssät? Ohjailivatko he suomen sisäpolitiikkaa? Syyllistyivätkö kotiryssän hyysääjät maanpetokseen tai vakoiluun? Heikki Saaren teos valottaa näitä ja monia muita kauan vaiettuun ilmiöön liittyviä kysymyksiä.